Siirry sisältöön

Valtava räjähdys Vasikkasaaressa

Helsingin edustalla Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitsevalla Vasikkasaarella oli rannikkotykistön alaisuudessa oleva valtava varastoalue. Saarella oli varastoituna suuri määrä ammuksia ja siellä sijaitsi kolme suurta öljysäiliötä. Alkuillasta 9.2.1919 Helsinkiä vavisutti valtaisa räjähdys. Vasikkasaaren yksi naftasäiliö sekä ammusvarastoja oli räjähtänyt, ja räjähdyksen ääni raportoitiin kuuluneen jopa Heinolaan ja Tallinnaan asti. Räjähdyksessä loukkaantui viisi vartiomiestä, lisäksi lähes kaikki saarella sijainneet rakennukset ja öljysäiliöt tuhoutuivat. Räjähdys lennätti jäälle suuria määriä betonia, kiveä, rautaa sekä paljon saarella ollut irtainta tavaraa.

Kruunuvuorenselän jäällä oli räjähdyksen jälkeen suuri määrä irtonaista metallia, kiveä ja saarella ollutta irtainta tavaraa. Kallion päällä näkyvät ns. Valkoinen talo eli Komendantin talo ja kivinen jääkellari. HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO

Tutkimuksissa ilmeni räjähdyksen olleen tuhotyö, mutta tarkka syy jäi pimentoon. Yhtenä räjähdyksen syynä pidettiin punaisten tekemää sabotaasia. Epäilyjen mukaan punaiset olivat aikoneet räjäyttää jäänsärkijä Väinämöisen sen matkatessa Viroon, mutta Väinämöiseen tarkoitettu pommi sijoitettiinkin syystä tai toisesta Vasikkasaareen. Tapauksen tiimoilta jokunen henkilö oli hetkellisesti pidätettynä.

Uusi Suomi 9 .2.1919