Siirry sisältöön

Rannikkotykistö saa oman virkapuvun

Rannikkotykistön ensimmäisessä puvussa on tummansiniset suorat housut ja harmaa takki. Miehistön päähine muistuttaa merimieslakkia, päällystöllä on harmaa koppalakki tummansinisellä paarteella.

Rannikkotykistön ensimmäinen puku, mallia M/22. SOTAMUSEO

Virkapukuja nimitetään virkapukuohjesäännön mukaan tämäkin päivänä vuosimallien mukaan. Rannikkotykistön ensimmäinen, edellä kuvattu ”virallinen” virkapuku oli mallia M/22, mutta tätä ennen käytössä oli muutama epävirallisempi malli. Niistä käytettiin nimityksiä M/18 ja M/19. Pukukirjavuus oli pitkäikäistä – ohjeista huolimatta. Upseereilla oli mahdollista saada avustusta pukujen hankintaan, mutta summan pienuudesta johtuen pukukanta uudistui varsin hitaasti. Rannikkotykistön valokuvissa pukukirjavuus on etenkin 1920-luvulla usein selkeästi havaittavissa.

Vuonna 1929 pukumalli muuttui M/29:ksi, mutta rannikkotykistössä pukua ei laajemmin otettu käyttöön. Uusi puku oli ruskea ja hihataitteissa oli mustat reunukset.

Vuonna 1936 maavoimissa tehtiin virkapuku-uudistus, mutta tässä vaiheessa se ei koskenut rannikkotykistöä. Aselajin jatkoi puoliksi maa- ja puoliksi merivoimien väreissä: sinisissä housuissa ja harmaassa takissa.

Kevät 1939 toi lopulta mukanaan muutoksen: rannikkotykistön puvut vaihtuivat siniharmaasta maavoimien pukuun. Rannikkotykistön erotti maavoimista kauluslaattojen värin perusteella: rannikkotykistön kauluslaattojen väri oli musta punaisin reunuksin. Lisäksi kauluslaatoissa oli aselajin tunnuksena ristikkäiset tykinputket sekä joukko-osastoa tai rykmenttiä yksilöivä numero. Upseerien puvun housuissa oli yksi yksi musta reunusnauha, kun kenttätykistön puvussa niitä oli useampia. Myös lakin reunusnauha oli musta. Vuonna 1941 nämä erot poistuivat housujen ja lakin reunusnauhan muuttuessa kenttätykistön väreihin eli punaiseksi. Vuonna 1959 kauluslaattojen väri muuttui aiemman mustan sijaan tykistönpunaiseksi sinisillä reunuksilla.

1950-luvulla asevelvollisten käytössä olleita kokeiluvaiheen pukuja. Pukumalli ei vakiintunut käyttöön. SOTAMUSEO

1970-luvulla virkapuvun punaiset nauhat muuttuivat jälleen mustiksi. Vuosi 1998 toi jälleen suuren muutoksen: rannikkotykistö palasi merelliseen värimaailmaan. Rannikkotykistön ja laivaston muodostaessa uudet Merivoimat päätettiin – osin soraäänten saattelemana – puvuksi valita laivaston puvut. [i]

Teksti: Johanna Pakola

[i] Enqvist & Tiilikainen, Tykkien ja ihmisten saaret, s. 82 ja 442