Suomenlinna
Rannikkotykistö Suomenlinnassa
Itsenäisen Suomen rannikkotykistöjoukko-osastojen perustaminen Suomenlahden rannikolle tapahtui keväällä 1918, kun Viaporin linnoitus otettiin haltuun sekä Viipurin, Kotkan ja Hangon seudulla olevien venäläisiltä jääneet linnakkeet ja patterit otettiin itsenäisen Suomen eri viranomaisten haltuun.
Jo toukokuun alussa Päämaja alkoi kiinnittää huomiota Viaporin linnoitusvyöhykkeen olojen ja taistelukuntoisuuden parantamiseen. Kansalaissotaan taisteluihin osallistuneen I Suomalaisen Raskastykistöpatterin tehtäväksi määrättiin perustajansa ja päällikkönsä, majuri Arno Almqvistin, johdolla Viaporin linnoituksen miehittäminen. Ylipäällikkö määräsi 6.5.1918 tuolloisen majuri Almqvistin Linnoitustykistön päälliköksi ja Almqvist ryhtyi hoitamaan tehtäviä seuraavana päivänä. Katajanokalle saapui 11.5. Almqvistin patterin noin 70 miehen vahvuinen henkilöstö kantajoukoksi myöhemmälle rannikkotykistö-joukko-osastolle. Joukko-osasto kulki alkuvaiheessa nimellä Viaporin Linnoitustykistö.
Joukon ensimmäisenä palvelustehtävänä oli kunnialaukausten ampuminen Suomen leijonalipulle 12.5.1918 Kustaanmiekalla, jossa senaatin puhemies Pehr Evind Svinhufvud julisti Viaporin Suomen valtiolle kuuluvaksi ja ilmoitti samalla senaatin vahvistaneen linnoitukselle nimen Suomenlinna. Joukko-osaston nimi muutettiin samassa yhteydessä Suomenlinnan Linnoitustykistöksi. Eräiden vaikeuksien jälkeen kaikuivat laukaukset kun leijonalippu nousi tasan kello 13.00. Päivämäärä 12.5. vahvistettiin 7.2.1928 kyseisen joukko-osaston vuosipäiväksi.
Raskastykistöpatteri määrättiin 17.5.1918 sijoitettavaksi Kustaanmiekan kasarmiin muodostamaan Suomenlinnan kantajoukon. Suurin osa kantajoukosta oli kuitenkin vapaaehtoista, vanhempaa ikäluokkaa, joka pian vapautettiin palveluksesta. Palvelukseen jäi ainoastaan noin 20 miestä. Itsenäiselle Suomelle jääneen runsaan tykistömateriaalin vuoksi ei vielä voinut ajatellakaan linnoituspiirin puolustusyksikköjen taistelukuntoon saattamista, vaan toiminta oli supistettava aseiden kunnostamiseen ja vartiointiin sekä yleisluontoisiin järjestely- ja koulutustehtäviin.
Linnoituksen maarintaman tykistö jäi pian sotasaalisviranomaisten haltuun, joka suoritti tykkien ja muun materiaalin myynnin sekä valikoinnin.
Järjestelyvaiheen päätteeksi linnoitustykistön nimi muutettiin 16.9.1918 Suomenlinnan Rannikkotykistöpataljoonaksi (SlRtPat), joka vastaavien, Viipurissa ja Sortavalassa sijainneiden rannikkotykistöpataljoonien kanssa muodosti Rannikkotykistörykmentin, jonka komentaja (21.7.1918 alkaen) eversti Vilho Petter Nenonen oli samalla Suomenlinnan Linnanväen päällikkö.
Syksyyn 1918 mennessä joukko-osaston toiminta oli saatu suurin piirtein käyntiin kokonaisuudessaan. Miehistöstä oli kuitenkin huutava pula. Vuoden 1918 loppupuolella saatiin miehistötäydennystä.
Suomenlinnan Rannikkotykistöpataljoonan kokoonpanossa tapahtui merkittävä muutos helmikuussa 1919, kun Hangon edustalla sijaitseva Russarön patteri liitettiin siihen. Saman vuoden heinäkuussa muodostettiin Russarön, Örön sekä Utön linnakkeesta V Patteristo, joka ei kuitenkaan jäänyt pitkäaikaiseksi. Myös Mäkiluodon erillinen patteri, jossa ei ollut varusmieskoulutusta, liitettiin joukko-osaston kokoonpanoon vuoden 1919 alussa.
Suomenlinnan Rannikkotykistöpataljoonan esikunta, joka 9.6.1918 alkaen oli ollut sijoitettuna nyt jo purettuun puiseen Upseerikasinoon, joka sijaitsi lähellä nykyistä tenniskenttää, siirtyi 27.1.1919 alkaen rakennukseen C 52–53, jossa se toimi niin kauan kuin joukko-osasto oli Suomenlinnassa.
Joukko-osastoon kuuluvasta Gustafsvärdin komennuskunnasta muodostettiin 24.1.1919 joukko-osaston IV Patteristo, johon Santahaminan linnakkeen lisäksi kuului Suomenlinnassa olleet alokas-, erikois- ja tilapäiskomennuskunnat. IV Patteristossa tapahtuneiden organisaatiomuutosten jälkeen patteristo muutettiin 1920 Varikkokomppaniaksi, johon liitettiin esikunta sekä Suomenlinnassa olevat varastot, soittokunta sekä hevoset. Tähän vaiheeseen kuului pataljoonan nimen muuttaminen Sotaministeriön käskylehdellä no 34 Rannikkotykistörykmentti 1:ksi (RT 1) 7.5.1919. Tällä nimellä joukko-osasto toimi suurimman osan ajastaan Suomenlinnassa.
Rannikkotykistörykmentti 1:n kokoonpano pysyi lähiaikoina pääpiirtein samanlaisena. Russarö siirrettiin pois kokoonpanosta 1.8.1921. Varikkokomppania muutettiin Toimituskomppaniaksi 5.3.1924. Majuri Väinö Salomon Marjanen määrättiin 1.9.1923 rykmentin väliaikaiseksi komentajaksi, 1926 virkaa tekeväksi komentajaksi ja 1928 vakinaiseksi komentajaksi.
Sotaväen (1922 alkaen puolustuslaitos) vakinaistamisen yhteydessä rykmentin kokoonpanossa tapahtui muutoksia siten, että joukko-osaston II ja III patteristo yhdistettiin 31.8.1927, ja samana vuonna liitettiin Suomenlinnan Komendantinviraston alaisuuteen kuuluneet Suomenlinnan Paikalliskomppania, Suomenlinnan ja Santahaminan teknilliset laitokset sekä Kasarmihoitoalue ja Palokunta Rannikkorykmentti 1:een. Vuoden 1933 keväällä I Patteristosta tuli ruotsinkielinen ja II Patteristosta suomenkielinen.
Ilmatorjunta-aselaji sai myös alkunsa Suomenlinnasta ja rannikkotykistöstä. Ilmatorjuntakokeilut aloitettiin RT 1:ssä ja 18.6.1926 perustettiin RT 1:een Kiinteä Ilmatorjuntapatteri-niminen yksikkö. 25.9.1936 muodostettiin Suomenlinnan Keskuslinnoitus, johon kuului RT 1:n esikunnan henkilöstö, Melkkiin sijoitettu Miinakomppania, Susisaarelle sijoitettu Toimituskomppania ja Länsi-Mustasaaren Kiinteä Ilmatorjuntapatteri. Ilmatorjuntapatteri siirrettiin kuitenkin 1.1.1938 perustettuun ilmatorjuntajoukko-osastoon, Erilliseen Ilmatorjuntapatteristoon.
Rannikkotykistörykmentti 1:n merkitys koko Suomen rannikkotykistön alkuaikojen kehitykselle oli ensisijaisesti siinä, että se oli perustettu parempiin ja valmiimpiin olosuhteisiin, joten se toimi tärkeänä koulutus- ja kokeilutoiminnan suorittajana sekä materiaali- ja henkilökuntavarikkona.
Rannikkotykistöön liittyneet osastot ja laitokset
Rannikkotykistörykmentti 1:een ja sen edeltäjiin liittyy joukko-osastoja ja laitoksia, jotka jossakin vaiheessa tavalla tai toisella ovat olleet Suomenlinnassa ja kuuluneet rannikkotykistöön. Venäläisillä oli ollut Suomenlinnassa sotilaspalokunta, jonka siellä ja ulkosaarilla sijainnut palokalusto jäi suomalaisten käyttöön vuonna 1918. Silloin muodostettiin keväällä Suomenlinnaan kootuista punavangeista 10-miehinen palokunta, joka majoitettiin venäläisten rakentamalle paloasemalle. Parin henkilövaihdoksen jälkeen Helsingin Vartiopataljoonan varavääpeli Johan Theodor Sylvin otettiin Suomenlinnan ja Santahaminan Teknillisen Hallituksen palvelukseen palomestarina 1.8.1918, ja hän oli samassa toimessa 1.5.1941 asti.
Vuodesta 1922 alkaen Suomenlinnan komendantin viraston vahvuuteen siirtyi palomestari ja neljä palomiestä, joiden avuksi Suomenlinnan Paikalliskomppaniasta ja keväästä 1928 lähtien Rannikkotykistörykmentti 1:n Toimituskomppaniasta komennettiin kanta-aliupseeri ja kahdeksan varusmiestä. Samalla palokunta alistettiin Rannikkotykistörykmentti 1:lle. Vuoden 1926 loppupuolella lisättiin Suomenlinnan sammutuskalustoa kunnostamalla Kustaanmiekka-aluksen korkeapainepumppu ja hankkimalla moottorialus Fabian Wredeen keskipakoispumppu. Vuoteen 1935 mennessä oli Suomenlinnaan ja sen ulkosaarille hankittu yhteensä 11 moottoriruiskua letkuineen ja muine varusteineen.
Suomenlinnan palokunnalla oli huomattava osuus koko puolustuslaitoksen palotorjunnan kehittämisessä, sillä sen palomestaria hyödynnettiin vuosien ajan eri varuskuntien palotoimen järjestämisessä ja niihin määrätyn henkilöstön koulutuksessa. Lisäksi Pääesikunta järjesti vuodesta 1928 Suomenlinnan paloasemalla joka vuosi 10–12 päivää kestävät palontorjuntakurssit eri joukko-osastojen upseereille ja aliupseereille.
Vuonna 1918 Suomenlinnassa aloitti toimintansa linnoituksen Venäjän vallan ajalta peräisin oleva tykkipaja, jossa aluksi oli töissä vangeiksi joutuneita punaisia metallimiehiä. He kunnostivat mm. Saksan Itämeren-divisoonan Suomeen tulon yhteydessä toimintakyvyttömiksi saatetut rannikkotykit. Pajan viralliseksi nimeksi annettiin 23.9.1925 Rannikkotykistörykmentti 1:n korjauspaja.
Vuodesta 1919 toiminut Rannikkotykistörykmentti 1:n soittokunta lakkautettiin 31.8.1928, kun puolustusvoimien ylimääräiset toimet lakkautettiin armeijan siirtyessä vakinaiselle kannalle. Suomenlinnan Paikalliskomppania perustettiin lokakuussa 1919 suorittamaan työpalvelua. Komppanian yhteyteen muodostettiin 9.5.1927 II luokan työvelvollisten komennuskunta, paremmin tunnettu nimellä ”Kurikomppania”, johon siirrettiin muiden osastojen sotilaskuriin sopeutumattomia asevelvollisia.
Suomenlinnan Linnanväen päällikölle, I Divisioonalle ja Suomenlinnan komendantille aikaisemmin alistettu Suomenlinnan Paikalliskomppania liitettiin 1.4.1928 Rannikkotykistörykmentti 1:een ja yhdistettiin sen Toimituskomppaniaan. Työvelvollisten komennuskunnasta tuli Toimituskomppanian IV joukkue.
Helsingin Rannikkotykistösuojeluskunta harjoitteli eri RT 1:n linnakkeilla sekä silloin tällöin myös Suomenlinnassa. Esimerkiksi 18.9.1938 suoritettiin kaksi kovapanosammuntaa Länsi-Mustasaaren 152/22-D patterilla. Harjoitusammuntoja suoritettiin myös yöaikaan. Vaikka ikkunat helisivät muutaman kymmenen metrin päässä sijaitsevissa taloissa, asukkaat eivät siitä valittaneet. Erityisen juhlallinen oli kovapanosammunta 152/22 D- eli niin sanotulla ”Jumbopatterilla” 12.9.1939. Paikalla oli Rannikkotykistörykmentti 1:n komentaja, eversti Väinö Salomon Marjanen, suuri joukko RT 1:n päällystöä ja Helsingin Suojeluskuntapiirin johtoa. Yleisöjoukossa oli lottia, partiolaisia, siviiliväkeä ja muita, arviolta noin 500 henkilöä.
Ammunnan jälkeen seurasi juhlallinen suojeluskunta-alokkaiden valanteko patterin äärellä. Lotat tarjosivat kutsuvieraille ja suojeluskuntalaisille kahvit. Tilaisuudesta muodostui näyttävä ja suojeluskuntatyötä tukeva, ja lehdistö kirjoitti siitä laajasti.
Suomenlinnan toisessa maailmansodassa 1939-1944
Talvisota
Toisen maailmansodan puhjettua Rannikkotykistörykmentti 1:n linnakkeita ryhdyttiin kiireellisesti varustamaan taistelukuntoon. Sotaan siirryttäessä Rannikkotykistörykmentti 1:stä tuli 16.9.1939 Helsingin Lohko. Suomenlinnassa olevaan keskuslinnoitukseen kuului tuolloin Esikunta, Toimituskomppania, Suojaosasto ja Miinakomppania. Helsingin Lohkon toiminta supistui talvisodan aikana pääasiassa puolustuslaitteiden tehokkuuden lisäämiseen sekä toisaalta miehistön koulutukseen siltä varalta, että joukkoja mahdollista siirrettäisi toisille rintamaosille. Vuonna 1940 olikin lähetettävä täydennys- ja vaihtojoukkoja Viipurin Lohkolle muun muassa estämään venäläisten murtautuminen Viipurinlahden yli. Helsingin Lohkolla muodostettiin eri linnakkeilta koottu niin sanottu Pataljoona Kiveliö, joka osallistui taisteluihin Viipurinlahden saaristossa ja sen jälkeen rannikolla.
Rannikkotykistörykmentti 1:n Suomenlinnan torjuntakeskuksen (johtokeskus, Suomenlinna B 26), käyttö lienee ollut aika vähäistä. Samassa tilassa oli myös ilmatorjunnan aluekeskus. Suomenlinnan varsinaisen aseistuksen ”linnoittamistilanne” oli aika vaatimaton. Länsi-Mustasaaressa oli jo mainittu vanhentunut nelitykkinen 152/22 Durlacher-patteri. Lisäksi Suomenlinnassa oli keveitä tykkejä ranta- ja väylätorjunnassa kenttälinnoitetuissa asemissa.
Suomenlinnassa sijaitsi, kuten mainittu, Erillinen Ilmatorjuntapatteristo, joka vuoden 1939 alussa muuttui Ilmatorjuntarykmentti 1:ksi (ItR 1). Talvisodan alkaessa ItR 1 lakkasi varsinaisesti toimimasta Ilmatorjuntarykmentti 1-nimisenä. Helsingin ilmapuolustusalueen Ilmapuolustusaluekeskus (IPAK) toimi, kuten mainittu, Suomenlinnan Susisaarella ilmatorjunnan johtokeskuksena. Joulukuusta alkaen puhuttiin Ilmapuolustusaluekeskus 15:sta (IPAK 15). IPAK:sta saatiin tarvittavat tiedot Helsingin väestön hälyttämistä varten.
Talvisodassa Suomenlinnassa oli kaksi kiinteää ilmatorjuntapatteria osana Helsingin ilmatorjuntaa. 51. Raskas Kiinteä Ilmatorjuntapatteri oli Länsi-Mustasaaressa 17.10.1939 alkaen elokuuhun 1940 saakka, jolloin patterin henkilöstö siirrettiin Santahaminaan, mutta tykit jätettiin Suomenlinnaan. Patteri tuli kuuluisaksi heti talvisodan ensimmäisenä päivänä, kun se ampui alas vihollisen lentokoneen. Selvisi myöhemmin, että kyseessä oli koko talvisodan ensimmäinen pudotus.
52. Raskas Kiinteä Ilmatorjuntapatteri toimi saman ajanjakson Kustaanmiekalla. Senkin tykit jäivät Suomenlinnaan henkilöstön siirtyessä Santahaminaan. Suomen sukellusveneet tukeutuivat myös edelleen pääasiassa Suomenlinnaan. Lisäksi perustettiin ylimääräisten harjoitusten (YH) aikana Suomenlinnan Merivoimien Vaatetusvarikko 2.
Välirauha
Sodanaikainen nimi Helsingin Lohko muutettiin takaisin Rannikkotykistörykmentti 1:ksi syyskuussa 1940, mutta sitten Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentiksi 28.3.1941. Välirauhan aikana osa Länsi-Mustasaaren 152/22 D-patterista siirrettiin Kuuskajaskariin. Suomenlinnaan jäi edelleen kaksi tykkiä. Talvisodan päätyttyä tapahtuneessa järjestelyssä ei linnoituksen keskussaarille jäänyt, kuten todettua, ilmatorjuntajoukkoja, vaan ne keskitettiin koulutussyistä Santahaminaan. Sen sijaan molempien pattereiden kiinteät tykit jätettiin asemiinsa Suomenlinnaan.
Jatkosota
Jatkosodan puhjetessa rannikkotykistön linnakkeet saatettiin jälleen sotavahvuisiksi ja nimi muutettiin 1. Rannikkoprikaatiksi kesäkuussa 1941. Suomenlinnassa jatkoi Keskuslinnoitus, johon kuului Esikunta, Toimituskomppania, Liikennekomppania, Viestikomppania ja Rannikkopioneerikomppania. Suomenlinnassa olleet osat pysyivät suurin piirtein samanlaisina koko sodan ajan. Joukko-osaston kokoonpano kasvoi sen sijaan huomattavasti sodan aikana, kun siihen liitettiin alueita sekä lännestä että idästä. Esimerkiksi keväällä joukko-osaston läntisin patteri oli Morgonlandetissa Hangon lounaispuolella ja itäisin yksikkö oli Mustaviirassa Loviisan kaakkoispuolella.
Rannikkoprikaatin nimi muuttui vuoden 1942 alussa Uudenmaan Rannikkoprikaatiksi (UudRPr). Alueliitoksien takia ja johtamisen helpottamiseksi joukko-osasto jaettiin samalla kahtia. Itäisestä alueesta tuli Rannikkotykistörykmentti 1 ja läntisestä alueesta Rannikkotykistörykmentti 11. Tammikuussa 1942 Suomenlinnaan sijoitettu 1. Rannikkopioneerikomppanian nimi muutettiin 1. Meripioneerikomppaniaksi. Varsinaisia rannikkopattereita Suomenlinnassa ei ollut, ellei oteta huomioon vanhentuneita 152/22 D-tykkejä Länsi-Mustasaarella.
Santahaminasta Suomenlinnaan takaisin siirretty 1. Raskas Ilmatorjuntapatteri toimi Länsi-Mustasaaressa 17.6.1941 alkaen 1.4.1944 saakka. 2. Raskas Ilmatorjuntapatteri oli Kustaanmiekalla 17.6.1941–1.4.1942, jonka jälkeen patteri lakkautettiin. Ilmatorjuntaa johti sodan loppuvaiheessa torjuntakeskus Korkeavuorenkadun kalliosuojasta, jonne se siirtyi Suomenlinnasta elokuussa 1943. Suomenlinnan tila jäi pelkästään Uudenmaan Rannikkoprikaatin johtokeskukseksi, vaikka sen käyttö oli vähäistä.
Sukellusveneiden päätukikohta oli edelleen Suomenlinnassa. Sukellusvenelaivueen esikunta sijaitsi rakennuksessa C 52 vuosina 1930–1944. Osa saksalaisista yksiköistä nimeltään 1. Schnellbootsflotillie sekä 5. Räumbootsflotillie tukeutui Suomenlinnaan kesäkuusta 1941 syyskuuhun 1944. Suomenlinnan korjauspaja toimi koko sodan ajan ja sen jälkeisenkin ajan myös merivoimien keskuskorjaamona.
Jatkosodan jälkeen
Mm. koska Uudenmaan Rannikkoprikaati rauhansopimuksen mukaisesti joutui vuokraamaan Porkkalan alueen linnakkeineen venäläisille, joukko-osaston vahvuus oli pienempi kuin koskaan aikaisemmin. Sodan jälkeen joukko-osasto muuttui eräiden välivaiheiden kautta 4.12.1944 Suomenlinnan Rannikkolinnakkeistoksi. Vuoden 1952 lopusta vuoden 1956 loppuun nimi oli Rannikkotykistörykmentti 1 (RT 1), ja sen jälkeen joukko-osasto sai nimen Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentti (SlRtR). Vuodesta 1990 alkaen joukko-osaston nimi oli Suomenlinnan Rannikkorykmentti (SlRR), kunnes se lakkautettiin vuonna 1998. Joukko-osasto oli kuitenkin jo siirtynyt pois Suomenlinnasta vuonna 1972, mutta järjesti usein perinne- ja muita tilaisuuksia Suomenlinnasa.
Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentin (RT 1:n) kokoonpano vaihteli Suomenlinnassa olon aikana huomattavasti. Jatkosodan jälkeen joukko-osastoon kuuluivat aluksi Suomenlinnassa sijaitsevat esikunta, Esikuntakomppania, Merikomppania, varastot, sairaala ja korjauspaja, Isosaaressa sijaitseva Aliupseerikoulu sekä viisi miehitettyä linnaketta: Kytö, Miessaari, Kuivasaari, Isosaari ja Lehtinen sekä niiden valvonnassa neljätoista vartiolinnaketta eli miehittämätöntä linnaketta.
1940-luvun loppupuolella esim. Lehtinen Loviisan lähellä luovutettiin Haminan Rannikkolinnakkeistolle ja miehitettyjen linnakkeiden määrä vaihteli ja pieneni. Merikomppania yhdistettiin venejoukkueena Esikuntakomppaniaan vuonna 1946, ja Isosaari ja Miessaari vakiintuivat miehitetyiksi koulutuslinnakkeiksi. Lisäksi varusmiehiä koulutettiin Suomenlinnassa.
Joukko-osaston esikunta jatkoi toimintaansa entisissä tiloissa sodan jälkeenkin. Joulukuussa 1946 lakkautettiin joukko-osaston oma puhelinkeskus ja sotilasyhteydet liitettiin Suomenlinnan automaattikeskukseen. Yhdistämisen edellytyksenä oli, että Suomenlinnassa asui Helsingin Puhelinyhdistyksen henkilö, joka vastasi Suomenlinnan alueen puhelinyhteyksien toimintavalmiudesta.
Vuonna 1952 rannikkotykistö erotettiin merivoimista ja liitettiin maavoimiin ja joukko-osasto sai takaisin vanhan nimensä Rannikkotykistörykmentti 1 (RT 1). Rykmenttiin kuului kaksi patteristoa. I Patteriston esikunta sijoitettiin Isosaareen ja II Patteriston esikunta määrättiin ensin vuoden 1953 alussa peruskoulutuksen ajaksi Suomenlinnaan. Muuna aikana sijoituspaikka oli Miessaari Espoon edustalla. Esikunta ja Esikuntakomppania pysyivät Suomenlinnassa.
Eräiden kokeiluvaiheiden jälkeen joukko-osastoon perustettiin kokeiluvaiheeksi myöhemmin esitetty Rannikkopataljoona, jonka virkoihin ja toimiin käytettiin toisen patteriston vakansseja. Pataljoona vakinaistettiin vuonna 1955. Rannikkotykistörykmentti 1:n II Patteristo nimettiin näin ollen 1.7.1955 lukien virallisesti Rannikkopataljoonaksi.
Vuonna 1957 joukko-osaston nimi muutettiin Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentiksi, ja Suomenlinnassa olevan Esikuntakomppanian nimi muutettiin Esikuntapatteriksi. Esikuntapatterin palvelukseen astuivat B-miehet, joita koulutettiin rauhan ajan eri tehtäviin. Patterilla koulutettiin myös joukko-osaston venemiehet. Esikuntapatteriin kuului kuljetusjaos, joka hoiti joukko-osaston merikuljetukset.
Kun Porkkalan vuokra-alue oli palautettu Suomelle vuonna 1956, perustettiin Porkkalan-Obbnäsin alueelle vuonna 1958 Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentin toinen patteristo. Porkkalan saaristoalue määrättiin Rannikkotykistörykmentti 1:n hallintaan 20.8.1956. Lisäksi Suomenlinnan Rannikkotykistörykmenttiin kuului Suomenlinnassa toimineet korjaamo ja sairaala sekä erilaisia varastoja. I Patteriston esikunta siirtyi vuonna Isosaaresta 1971 Vallisaareen, jossa se aloitti toimintansa marraskuussa 1971.
Rykmentin nimen vaihtuessa rykmentin esikunnan teknillisen toimiston alaisena työskentelevän korjauspajan nimi muuttui vastaavasti, esimerkiksi Suomenlinnan Rannikkolinnakkeiston korjauspajasta Rannikkotykistörykmentti 1:n korjauspajaksi. 1.3.1961 alkaen sen nimenä oli Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentin korjaamo ja 17.1.1962 alkaen Suomenlinnan korjaamo.
Rannikkotykistöön liittyviä joukkoja jatkosodan jälkeen
Rannikkopataljoona
Puolustusvoimien uudelleenjärjestelyä koskevassa ”Puolustusrevisiokomitean” mietinnössä vuonna 1949 esitettiin Vaasaan perustettavaksi erillinen rannikkopataljoona, jossa olisi koulutettu jalkaväkeä sekä kiinteää ja liikkuvaa rannikkotykistöä. Ratkaisuksi tuli kuitenkin jäljempänä kuvattu moottoroitu rannikkotykistöpatteristo.
Sodan ajan kokemuksiin vedoten Merivoimien silloinen komentaja kenraaliluutnantti Eino Iisakki Järvinen esitti edelleen sitkeästi rannikkopataljoonan perustamista. Rannikkopataljoonan perustaminen tapahtui puolustusvoimien uudelleenjärjestelyn yhteydessä vuonna 1952. Pataljoona kuului, kuten aikaisemmin todettu, alussa organisatorisesti Rannikkotykistörykmentti 1:een.
Kun joukko-yksikkö vakinaistettiin 1.7.1955, sen virallinen kokoonpano oli:
– esikunta Miessaaressa
– esikunta-, pioneeri- ja venejoukkueet Miessaaressa
– tukikomppania, jossa oli jalkaväkitykki-, kranaatinheitin- ja huoltojoukkue Miessaaressa sekä
– jääkärikomppania, jolla oli kolme joukkuetta Suomenlinnassa
Vaikka Rannikkopataljoonan pääsijoituspaikka oli Miessaari, osia siitä oli aika ajoin Suomenlinnassakin. Aluksi pataljoonan jääkärikomppania jäi Suomenlinnaan Rannikkotykistörykmentti 1 esikuntapatterin tiloihin rakennukseen C 83 (Vaasan kasarmi). Myös pataljoonan esikunta oli alkutalven 1953 Suomenlinnassa Rannikkotykistörykmentti 1 esikunnan tiloissa. Myös pataljoonan viestijoukkue ja venejoukkue olivat ajoittain Suomenlinnassa.
Rannikkopataljoonan kokoonpano vaihteli vuodesta ja varusmiesten saapumiserästä toiseen. Rajallisten majoitustilojen takia alokaskoulutus keskitettiin syksyllä 1953 Suomenlinnaan. Samasta syystä välillä lakkautettu jääkärikomppania sijoitettiin vuonna 1956 jälleen Suomenlinnaan 1.8.1958, jossa se sai käyttöönsä Esikuntapatterin III kerroksen.
Rannikkopataljoonan koulutus oli ulkoisista tekijöistä johtuen osittain hajanaista. Osa ensimmäisen saapumiserän alokkaista sai peruskoulutuksensa Suomenlinnassa ja osa Miessaaressa. Seuraavaa saapumiserästä alkaen pataljoonan kaikki alokkaat olivat Suomenlinnassa, kunnes vakiintui käytäntö, jossa alokkaat tulivat Jääkärikomppaniaan (1. Komppania) Suomenlinnaan ja Tukikomppaniaan (2. Komppania) Miessaareen. Rannikkopataljoonalle oli Suomenlinnassa vaikeaa järjestää taistelukoulutusta, joten Jääkärikomppania kävi Miessaaressa yhteisharjoituksissa. Rannikkopataljoona käytti Suomenlinnassa olevia Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentin huoltopisteitä.
Suomen saatua Porkkalan vuokra-alueen takaisin pataljoonan muutto Obbnäsiin (myöhemmin Upinniemi) tuli ajankohtaiseksi. Rannikkopataljoonasta tuli itsenäinen joukko-osasto vuonna 1960 (Rannikkojääkäripataljoona). Suomenlinnassa olleet osat siirrettiin Upinniemeen 9.-18.6.1960. Kesken muuton pataljoonaan 15.6.1960 tulleet alokkaat aiheuttivat omat hankaluutensa. He astuivat palvelukseen Suomenlinnaan, josta suurin osa siirrettiin heti suoraan Obbnäsiin, jossa heidät varustettiin. Pienelle osalle jaettiin varusteet Suomenlinnassa ja siirrettiin vasta peruskoulutuksen jälkeen Miessaareen.
Vaasan Rannikkopatteristo
Talvi- ja jatkosodan kokemuksiin perustuvat moottoroidun rannikkotykistön kokeilut aloitettiin vuodesta 1948 alkaen osin Helsingin edustalla Isosaaressa ja osin Uudenkaupungin lähistöllä Janhualla. Myönteisten kokemusten perusteella joulukuun 1. päivänä 1952 perustettiin Puolustusvoimien uudelleen järjestelyyn liittyen moottoroitua rannikkotykistöä kouluttava joukko-osasto. Perustamisen yhteydessä joukko sai nimekseen 1. Erillinen Rannikkotykistöpatteristo (1. ErRtPsto), ja sen väliaikaiseksi sijoituspaikaksi määrättiin Suomenlinna. Patteristo sai kantahenkilökuntansa lähinnä Suomenlinnan Rannikkolinnakkeistosta (RT 1:sta).
Patteristoa perustettaessa toimi niin sanotun Vaasan kasarmin (C 83) toisessa päässä Suomenlinnan Rannikkolinnakkeiston Esikuntakomppania (vuodesta 1957 alkaen Esikuntapatteri) ja toisessa päässä patteriston joukot. Aliupseerikoulu käytiin ensin Isosaaressa, mutta pitkien perustelujen jälkeen suostuttiin oman aliupseerikoulun perustamiseen vuonna 1954. Aliupseerikoulu sijoitettiin ensin Rantakasarmiin komendantin toimiston viereen, mutta myöhemmin vaihdettiin niin, että Vaasan Rannikkopatteriston Aliupseerikoulu siirrettiin Vaasan kasarmiin ja Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentin Esikuntapatteri siirrettiin Rantakasarmiin.
Suomenlinnan aikana joukko-osaston saapumiserän vahvuus oli 100–150 miestä. Esikuntapatteri toimi huolto- ja B-miesten koulutusyksikkönä. Autonkuljettajansa patteristo sai Helsingin Autopataljoonasta. Moottoroidulle joukko-osastolle ei Suomenlinna kuitenkaan ollut onnistunut ratkaisu. Kasarmiolosuhteet olivat alkeelliset, eikä kasarmeja korjattu, koska tiedettiin että sijoitus oli tilapäinen ja muutto jossakin vaiheessa edessä. Uunilämmitteiset, vetoisat kivitalot, joiden vesihuolto toimi siten, että aamuisin vääpelin johdolla sankoryhmä nouti veden noin 100 metrin päästä vesipostilta, olivat patteriston arkipäivää.
Suomenlinnassa voitiin antaa vain peruskoulutus ja osa erikoiskoulutuksesta, koska oli mahdollista harjoitella vain kasarmin eteläpäässä olevalla alueella. Vain ensimmäiset käsiaseammunnat matalapainepatruunoilla voitiin alkuaikoina ampua kasarmin eteläpuolella olevalla alueella vallia vasten. Alkuaikoina ammuttiin talvella kivääriammunnat 300 metriin saakka Kustaanmiekan länsipuolisella jäällä, ja muitakin harjoituksia järjestettiin jäällä. Vuodesta 1954 alkaen käsiaseammunnat suoritettiin Santahaminassa tai Malmilla.
Tykeillä suoritettavat ajoharjoitukset jouduttiin aina pitämään muualla kuin Suomenlinnassa. Tykkikaluston vieminen mantereelle harjoituksiin oli hankalaa. Pienet tykit vietiin Suomenlinnan lautalla kaupungin puolelle, isommat tykit proomulla hinaamalla. Esim. vuonna 1953 patteristo oli yhteensä noin puoli vuotta Santahaminassa harjoituksissa, joista yhden kuukauden Isosaaressa. Patteriston leiriharjoituksia ja ammuntoja voitiin pitää lisäksi esimerkiksi Östersundomissa ja Porvoon eteläpuolella Vessölandetissa. Patteristo harjoitteli myös Malmilla ja Vuosaaressa. Lähes vuosittain osallistuttiin tykistön Rovajärvellä järjestettävälle ampumaleirille. Porkkalan palautuksen jälkeen 1956 käytiin leirillä hyvin usein myös ObbNäsin alueella alueella. Tykkivetäjät varastoitiin Obbnäsiin ja myöhemmin myös tykit.
Jo 1. ErRtPston perustamisen aikaan suunniteltiin siirtymistä kokonaan Vaasaan ja nimeksi esitettiin sen takia Vaasan Rannikkotykistöpatteristo jo vuonna 1952. Vaasassa oli kuitenkin toinen joukko-osasto, eikä kahden joukko-osaston sijoittaminen Vaasaan tilojen puutteen vuoksi tullut kysymykseen. Muitakin vaihtoehtoja kuten Hankoa tutkittiin.
Porkkalan alueen vuokrauksen loppuessa tuli esille suunnitelma 1. ErRtPston sijoittamisesta Pikkala-Båtvik-Kantvik alueelle. Patteristo suoritti tiedusteluja viikkokaupalla puolustusministeriön tiedustelijan kanssa, ja patteriston henkilöstö kunnosti erään suuren Neuvostoliiton vuokra-aikana rakennetun sairaalarakennuksen kasarmikseen. Suunnitteilla oli myös suuren tilan ostaminen patteriston tarpeisiin. Suunnitelmat kuitenkin raukesivat kun ajateltuja alueita ei saatu puolustusvoimien käyttöön. Sijoituspaikaksi jäi edelleen vaikeakulkuinen Suomenlinna.
Kun Vaasassa ollut joukko-osasto päätettiin siirtää Sodankylään, määrättiin 1. ErRtPston sijoituspaikaksi Vaasa. Patteriston nimi muutettiin 1.1.1957 Vaasan Rannikkopatteristoksi. Muuttoa Vaasaan jouduttiin kuitenkin odottamaan vielä useita vuosia. Vasta kesällä 1964 patteristo siirrettiin Suomenlinnasta Vaasaan. Lähtöparaati pidettiin Suomenlinnassa 27.7.1964. Vielä nykyäänkin tunnetaan patteriston käytössä ollut kasarmi (C 83) Suomenlinnassa nimellä ”Vaasan kassu”.
Rannikkotykistö jättää Suomenlinnan
Vuoteen 1956 mennessä oli alustavasti selvitetty eri joukko-osastojen siirrot ja sijoitukset sotien jälkeen. Opetusministeriö, Muinaistieteellinen toimikunta ja puolustusministeriö pääsivät lopulta pitkien neuvottelujen jälkeen vuonna 1958 eräänlaiseen alustavaan sopimukseen Suomenlinnan saarten hallinnasta ja hoidosta. Puolustusvoimien käytössä olleita rakennuksia Suomenlinnassa ei enää peruskorjattu 1950- eikä 1960-luvuilla, koska odoteltiin lopullista ratkaisua puolustusvoimien lähdöstä, joten monet rakennukset pääsivät huonoon kuntoon.
Pääesikunta laati pitkälle tulevaisuuteen tähtäävän tavoiteohjelman Etelä- ja Kaakkois-Suomen joukkojen ja laitosten lakkauttamisesta, perustamisesta ja siirtämisestä, ja puolustusministeri hyväksyi sen 22.8.1966. Suunnitelman mukaan Suomenlinnan sotilaallisesta käytöstä olisi luovuttu kokonaan. Merisotakoulun siirto kuitenkin peruttin myöhemmin. Periaatesuunnitelman tultua hyväksytyksi puolustusvoimat ilmoitti vetäytyvänsä Suomenlinnasta noin kymmenen vuoden kuluessa.
Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentti siirtyi Suomenlinnasta Santahaminaan 7.9.–30.12.1972. Varsinainen siirto kesti noin kolme viikkoa. Suomenlinnasta muuttivat esikunta, Esikuntapatteri, Suomenlinnan Korjaamo ja Suomenlinnan Poliklinikka sekä ase-, varus- ja viestivarasto. Esikuntapatteri siirtyi ensimmäisenä ja Suomenlinnan Korjaamo viimeisenä. Virallinen siirtopäivä oli 29.9.1972, jolloin Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentti piti lähtöparaatin Suomenlinnassa.
Läksiäistilaisuus alkoi aamulla kello yhdeksän rykmentin komentajan eversti Pentti Elomaan laskiessa seppeleen Suomenlinnan kirkon sankaritaulun alle. Varsinainen luovutuskatselmus, johon osallistui Merisotakoulun ja Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentin joukkoja, pidettiin Paraatikentällä kello yksi iltapäivällä. Joukkojen katselmuksen, eversti Elomaan luovutuspuheen ja Merisotakoulun johtaja kommodori Erik Heleniuksen vastaanottopuheen jälkeen Esikuntapatterin kunnialaukauspatteri ampui yksitoista kunnialaukausta. Ohimarssin päätyttyä siirryttiin Suomenlinnan upseerikerholle, jossa musiikkiesityksen jälkeen esitettiin rykmentin ja Suomenlinnan historian vaiheita. Rannikkotykistön kausi Suomenlinnassa oli päättynyt.
Teksti: Ove Enqvist.
Tämä artikkeli on aikaisemmin julkaistu hieman lyhennettynä kirjassa Viapori-Suomenlinna. Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021, Ehrensvärd-seura, Helsinki 2021
Kirjallisuutta
Enqvist, Ove ja Härö, Mikko: Varuskunnasta maailmanperinnöksi – Suomenlinnan itsenäisyysajan vaiheet, Suomenlinnaseura ry, Helsinki 1998.
Myllyniemi Urho ja Räihä Eino: SlRR, Suomenlinnan Rannikkorykmentti 1918-1998,
Rannikkotykistön Upseeriyhdistys r.y., Helsinki 1998.
RT 1 1918–1938, Rannikkotykistörykmentti 1:n 20-vuotisjuhlajulkaisu, Rannikkotykistörykmentti 1, Helsinki 1938.
Sario, Niilo ja Valpasvuo, Ahti (toim.):Suomenlinna 1748-1948, Rannikkotykistön Upseeriyhdistys r.y., Helsinki 1948.