Siirry sisältöön

Niikkana

Valamon pääsaarella oli kaksi kiinteää rannikkotykistöpatteria, Niikkana ja Rautaveräjä. Niikkanan patterialue sijaitsee pääsaaren länsiosassa noin viisi kilometriä luostarialueelta. Itse patteri sijaitsi pienellä Niikkanan niemellä. Suomalainen topografikartta käytti niemestä nimeä Punainenniemi ja sen eteläpuoleisesta lahdesta nimeä Punainenlahti. Nimet johtuivat punaisina hohtavista huikean kauniista ikiaikaisista rantakallioista. Silmää hivelevän maiseman ansiosta nykyään turisteille myytävä Valamon kartta käyttää nimiä ”Kaunisniemi” ja ”Kaunislahti.” Niikkanan vanha kasarmialue sijaitsi patterialueelta pari sataa metriä sisämaahan päin. Ensimmäinen kasarmi ja asuntoja rakennettiin vuonna 1919.

Niikkanan patteri näkyy kuvassa kallion etualalla ja kasarmirakennus jää metsän siimekseen niemen oikeaan reunaan. Kuva vuodelta 1928.
SUOMEN ILMAVOIMAMUSEO

Niikkanan uusi kasarmi rakennettiin aikanaan keskelle koskematonta korpea. Kasarmia varten ostettiin Valamon luostarilta 11 hehtaarin alue. Ajanmukainen sadan miehen kasarmi ja sotilaskoti valmistuivat vuonna 1936. Näiden tilojen käyttöön saanti edisti puolustuslaitoksen oloja Valamon saarella ratkaisevasti

Niikkanan kasarmi rakennettiin rinteeseen.
LAATOKAN PUOLUSTUKSEN PERINNEARKISTO

Niikkana oli koulutuskeskus, jossa annettiin alokaskoulusta, järjestettiin tykistöammuntoja ja pidettiin erikoiskursseja. Niikkanassa toimi 1920-luvun lopulla jonkin aikaa korpraalikoulun nimellä RT 3:n aliupseerikoulu. Vuonna 1928 perustettiin varsinainen aliupseerikoulu Käkisalmen pohjoispuolella sijaitsevalle Vahtiniemen patterille.

Niikkanan kasarmialue oli lähellä paikkaa, jonka nimi on juhlallisesti Uusi Jerusalem. Monilla tämän alueen Valamon kohteilla on raamatullinen nimi. Jerusalemissa oli 1920-luvulle asti luostarin poikakoti sekä Getsemanen ja Uuden Jerusalemin skiitat. Getsemanen skiitan asuinrakennukset oli 1930-luvulla vuokrattu puolustuslaitokselle. Jatkosodan aikana vuosina 1943 – 1944 Jerusalemissa toimi Laatokan Rannikkoprikaatin aliupseerikoulu.

Niikkanan vanha kasarmi ja varusmiesten pussitappelu.
LAATOKAN PUOLUSTUKSEN PERINNEARKISTO

Jerusalemin skiitan rakennukset ovat luostarin käytössä ja hyvässä kunnossa. Venäläiset käyttävät nykyään siitä nimeä Ylösnousemuksen skiitta. Aliupseerikouluna jatkosodan loppupuolella palvellut punatiilirakennus näyttää täsmälleen samalta kuin vuonna 1943 otetuissa valokuvissa.

Niikkanan niemellä oli kaksitykkinen avoasemiin sijoitettu hajauttamaton Canet-patteri. Patteriin kuului alun perin pelkästään betoninen tykkiasemavarustus, kasarmi, joitakin asuntoja ja varastoja, valonheitinasema ja laituri.

Laatokan laivastoa Niikkanan laiturilla, todenköisesti vuonna 1935. Etualalla Aunus ja sen vierellä Tampere.
LAATOKAN PUOLUSTUKSEN PERINNEARKISTO

Niikkanaan rakennettiin betoninen tulenjohtoasema 1930-luvun alussa. Asema oli matala versio Rikama-tyypin tulenjohtoasemista. Se vaurioitui talvisodan pommituksissa. Jatkosodan aikana vanha, tykkien ampumasektoreita rajoittanut tulenjohtoasema purettiin. Tilalle rakennettiin hieman eri paikkaan matala, pesäketyyppinen tulenjohtoasema.

Kuten muitakin Neuvostoliittoon rajoittuvia alueita myös Laatokkaa alettiin linnoittaa pääasiassa vapaaehtoisvoimin vuoden 1939 alussa. Töiden painopiste oli Valamon molemmilla pattereilla ja Kaarnajoen patterilla. Niikkanan patterin linnoitteita uusittiin ja lähipuolustusasemia rakennettiin.

Talvisodan jälkeen Niikkanan tykit saatiin kovalla työllä ja ammattitaidolla viime hetkellä pois saaresta. Suurena vaikeutena oli raskaiden putkien kuljettaminen patteriasemasta jäälle.

Jatkosodan aikana Niikkanan patterilla oli ensin kevyttä kenttätykkikalustoa. Kaksitykkinen 120 mm Vickers-patteri asennettiin kevättalvella 1942. Niikkanassa oli jatkosodan aikana myös 57 mm Nordenfeld-kalustoa. Niikkanan tykkikalusto evakuoitiin kokonaisuudessaan vihollisuuksien loputtua syyskuussa 1944.

Tämän päivän matkailija voi taittaa kävellen matkan Valamon pääluostarilta Jerusalemin alueelle. Maisemat ovat upeita ja rauhallisia. Matka kulkee ohi idyllisen Öljymäen, jonka maisemat ovat innoittaneet monia taiteilijoita. Niikkanan niemeen pääsyyn tarvitaan kulkulupa, koska siellä toimii sääasema. Aluetta ei ole kuitenkaan aidattu eikä vartioitu, kulkeminen kielletään ainoastaan puihin tehdyin merkein. Sääasemalla päivystää yleensä yksi henkilö. Patterialue niemen päässä on hyvin säilynyt. Alun perin kuuden tuuman kalustolle rakennetut avoasemat on varustettu 120 mm Vickersien vaatimilla betonisilla peruskartioilla, jotka ovat pulttikehineen jäljellä molemmissa asemissa. Toinen tykkiasema on kohtalaisen hyvän näköinen, joskin pohjalla on jonkin verran erilaista tavaraa. Toisen tykkiaseman päälle on rakennettu peltikatos sääaseman tarpeisiin. Sisällä on erilaista sääaseman tavaraa, akustoja ja rojua. Kantalinnoitetut miehistö- ja ampumatarvikesuojat ovat aika märkiä mutta ehjiä. Yhtä ampumatarvikesuojaa käytetään kylmäkellarina.

Matala betoninen tulenjohtoasema on ehjä, vaikkakin pinnaltaan hieman murentunut. Lujaa ja huolellista tekoa olevan linnoitteen sisätiloihin kyllä pääsee, mutta siellä on vain sääaseman tavaroita ja muuta rojua. Patterialueella on tykkiasemien ja tulenjohtotornin lisäksi muutama betonoimaton lähipuolustusasema.

Tykistöammunnat elokussa 1937. Kuvan oikeassa reunassa näkyy jokusta vuotta aiemmin rakennettu tulenjohtotorni. LAATOKAN PUOLUSTUKSEN PERINNEARKISTO

Vain kivijalat ovat jääneet jäljelle vanhasta kasarmista ja upseerirakennuksesta. Upseerirakennus on sijainnut niemen tyvessä kukkulalla. Rakennukselta on avautunut merinäköala molempiin suuntiin pohjoisen Laatokan sinisille selille. Tällaista paikkaa ei kotona Suomessa voisi ostaa rahallakaan!

Niikkanan uuden kasarmin rauniot noin puoli kilometriä patterialueelta on vaikuttava näky. Sankka kuusimetsä verhoaa suojaansa armeliaasti lentopommien ja räjäyttäjien trotyylipanosten silpoman rakennuksen. Kaikesta näkyy, että kasarmi on aikanaan tehty hyvin. Eräiltä kohdin ovat kaikkien kolmen kerroksen rungot pystyssä. Kasarmin raunioissa liikkuminen on erittäin vaarallista.

”Kuoleman laakso” on eräs Valamon erikoisimmista ja kauneimmista luonnonmuodostelmista. Tämä jyrkkäreunainen, puolisen kilometriä pitkä vajoama löytyy tiheän sekametsän keskeltä läheltä Niikkanan kasarmialuetta.

Teksti: Erkki Marttila