Siirry sisältöön

Mikonkarit

Stora Mickelskären saariryhmään kuuluu kuusi saarta, joista huomattavimmat ovat Bylandet ja Skrubbö (Skrobban). Koska saarten sijainti on liikenteellisesti tärkeä, pystytettiin Skrubbön saarelle 1821 luotsitupa ja majakkalamppu. Luotsaus lopetettiin jo vuonna 1900, vaikka saareen oli rakennettu asuintalo kolmelle luotsiperheelle vain seitsemän vuotta aiemmin. Rakennuksen katolla ollut loisto sai oman rakennuksensa ja majakanvartija pienen asumuksen. Suurimman luotsimajan sokkelille on myöhemmin pystytetty sitä ulkoapäin muistuttava rakennus. Muista rakennuksista on jäljellä vain sokkelit.

Mikonkarin saaristoidylliä 1920-luvulla. SOTAMUSEO

Bylandetin korkea tulenjohto- ja valvontatorni on jo edeltäneeltä suomalaiskaudelta 1930-luvulta.  Tornia varten puolustusvoimat vuokrasi alueen jo ennen talvisotaa. Sotien aikana ja välirauhan aikana tornissa oli rannikkotykistön valvonta-asema. Skrubbö on nykyisin pursiseura Merikarhujen omistuksessa ja vierailu on rajoitettua. Itäi­simmässä saaressa, Bylandetissa, on Neuvostoliiton vuokra-aikana (1944–56) pystyttämiä rakennuksia, raken­teita ja niiden jäänteitä.

Mikonkarilla välirauhan aikaan. ILMARI KOPPISEN KOKOELMA
Mikonkarin tulenjohtotorni. ILMARI KOPPISEN KOKOELMA
Mikonkarilla välirauhan aikaan. ILMARI KOPPISEN KOKOELMA

Porkkalan palautuksen jälkeen puolustusvoimat pohti ensin Mikonkarin alueen lunastamista. Lopputuloksena oli kuitenkin, että tornin maa-alueen vuokrasopimus uusittiin palautuksen jälkeen 25 vuodeksi, ja se on sen jälkeen uusittu. Saari on Espoon kaupungin ulkoilualuetta ja yksi neuvostoliittolaisten rakennuksista on kunnostettu keittokatokseksi.

Teksti: Ove Enqvist