Lehtinen
Lehtisen saarella Loviisan edustalla on pitkä tausta viranomaiskäytössä. Luotsien lisäksi saarella on toiminut puolustusvoimat. Lehtisessä aloitettiin vuonna 1939 kahden kaksitykkisen 152 mm Canet-patterin rakennustyöt. Lehtisen tehtävänä oli suojata Pellingin saaristoon, Loviisaan ja Pyhtäälle johtavia tuloväyliä. Jatkosodassa tilanne rannikolla muuttui aika lailla, ja Lehtisen linnakkeen vahvuutta vähennettiin 1941 alkaen. Tykit siirrettiin myöhemmin muualle.
Jatkosodan jälkeen annettiin 13.3.1945 käsky, jolla mm. Lehtisistä tehtiin vartiolinnake ja se varustettiin samana keväänä kaksitykkisellä 120 mm Vickers-patterilla[i]. Samana vuonna merivartioasema muutti Orrengrundista Lehtisiin toimien siellä vuoteen 1960 saakka[ii].
1950-luvun alussa 120 mm patteri poistettiin ja Lehtisen ainoaksi tehtäväksi jäi tilapäisen meritähystyksen suorittaminen. Joukko-osaston, Haminan Rannikkolinnakkeiston, komentaja esitti vartiohenkilöstön poistamista ja siirtämistä muihin tehtäviin[iii]. Lehtinen siirrettiin RT 1:n alaisuuteen vuonna 1952. Saaren ei vuoden 1954 rannikkotykistön sodan ajan kokoonpanossa suunniteltu uutta patteria, mutta katsottiin, että sinne kuitenkin voisi sijoittaa kaksitykkinen 152 mm patteri, joka asennettiin vuonna 1967[iv]. Patteri oli harvakseltaan käytössä harjoituksissa, kunnes puolustusvoimat luopui saaresta.
Lehtisen linnake-elämään liittyy erikoinen piirre, jota ei ollut muilla linnakkeilla. Jatkosodan jälkeen perustettiin ns. maanlunastuslautakuntia, joiden tehtävänä oli perustaa uusia tiloja sotien aikana tilansa menettäneille. Ruotsinpyhtään, Lapinjärven ja Liljendalin kunnan lunastuksia varten asetettu kolmas maanlunastuslautakunta alkoi perustaa tiloja 1946 ja suunnitteli, että yksi lunastettavaksi suunniteltu alue olisi osa Lehtisen linnaketta, koska jokaiselle tilalle tarvittiin ulkomerikalastusta varten oma pieni palsta kalamajan rakentamista varten. Merivoimat vastusti voimakkaasti lunastamista, mutta lopputuloksena oli kuitenkin se, että Lehtisestä luovutettiin siitä huolimatta tietty alue kalastustukikohdaksi ja alue jäi perintönä myös alkuperäisten omistajien jälkeläisille[v].
Linnake hiljeni jatkosodan jälkeen, mutta säilyi pitkään harjoitusalueena kaksine 152-T-tykkeineen. 2000-luvun alussa saari luovutettiin metsähallitukselle.
Teksti: Ove Enqvist
[i] Tirronen, Uolevi: Kotkan Rannikkopatteristo 1918-1993, Rannikkoupseeriyhdistys 1994, s. 115, 119
[ii] Illman, Lars: Söderby i storm och stiltje. En berättelse om en lotsby och hafvet där utanför, omakustanne, Lovisa 1999. 1999, 117, 120
[iii] Tirronen 1994, 193
[iv] Leivo, Teemu: Kiinteän rannikkotykistön uudelleenryhmittäminen Pariisin rauhansopimuksen
jälkeen, teoksessa Sotahistoriallinen vuosikirja 18, Sotahistoriallinen seura ja Sotamuseo, Helsinki 2000.
[v] Enqvist Ove, Kellä saaret ja selät on hallussaan… Maanpuolustuskorkeakoulu 2007, 253–254