Siirry sisältöön

Kilpisaari

Kilpisaari linnoitettiin 1910-luvulla osana Pietari Suuren merilinnoitusketjun taaempaa puolustusasemaa. Linnoittamisen myötä saaren eteläosaan rakennettiin nelitykkinen ympäriampuva kuuden tuuman Canet-patteri. Lisäksi saarelle rakennettiin kapearaiteinen kenttärata, nelisenkymmentä rakennusta, 150 cm valonheitin ja tieverkostoa.

Kilpisaari kuvattuna 1920-luvulla. Kuvassa ylhäällä keskellä ammusvarasto.
KANSALLISARKISTO
Kilpisaaren patterin ammusvarasto vuonna 2012.
JOHANNA PAKOLA

Maamme itsenäistymisen myötä linnakkeet siirtyivät – paikoin värikkäidenkin vaiheiden jälkeen – suomalaisille. Kilpisaaressa olleet venäläiset eivät poistuneet heti linnakkeelta ja he uhkasivat Haapasaaressa perustettavaa suojeluskuntaosastoa tykkitulella. Sen suurempaa kahinaa aisasta ei syntynyt, mutta Haapasaaren suojeluskunnan perustaminen viivästyi venäläistoimien johdosta. Venäläiset perehdyttivät helmikuussa ennen lähtöään Kilpisaareen saapuneet punaiset patterin käyttöön. Enimmillään Kilpisaaressa oli parisensataa punaista. Huhtikuuhun mennessä punaisten määrä oli laskenut reippaasti ja toukokuussa saarta vartioi yhdeksän hengen vahvuinen valkoisten muodostama vartio-osasto.

Loppukeväästä 1918 venäläisten rakentamat linnakkeet siirtyivät Sotasaaliskonttorin hallintaan, näiden muassa myös Kilpisaari. Saaren inventoinnissa todettiin neljästä tykistä kolmen olevan ampumakunnossa, patterialueen tuntumassa olevan parakkeja 300 miehen majoittamiseksi, valonheittimen sijaitsevan Kilpisaaren sijaan Kotkassa, radioasemarakennuksen olevan kunnossa mutta vailla laitetta sekä myrskyn runnoneen laituria.

Seuraavan miehistönsä Kilpisaari sai vuoden 1919 keväällä, jolloin se liitettiin Rannikkotykistörykmentti 2:n I patteristoon yhdessä Rankin linnakkeen kanssa. Ensimmäiset suomalaiset laukaukset Kilpisaaren patterilla ammuttiin vuonna 1920 ja patteri antoi varusmieskoulutusta yhdessä Rankin patterin kanssa. Vuonna 1923 Kilpisaaressa raportoitiin olleen raskaan patterin ohella kevyt 4/57 58 H-patteri.

Yksi saaren neljästä kuuden tuuman Canet-tykistä.
KANSALLISARKISTO

Kilpisaaren hiljeneminen käynnistyi vuonna 1924, jolloin koulutus siirtyi Pukkioon ja miehistö Rankkiin. Kilpisaari toimi tämän jälkeen jokusen vuodeneri kurssien koulutussaarena, jossa oli lisäksi muutaman miehen vahvuinen vartiointi.

Kotkan tuntumassa sijaitsevan Kirkonmaan linnoittaminen merkitsi Kilpisaarelle yhä hiljaisempia aikoja ja kuuden tuuman patteri purettiin. Kolme Kilpisaaren kuuden tuuman tykeistä oli vuonna 1939 asennettuina Mustamaassa ja yksi Rankissa.

Myös Kilpisaaren sijainti oli osasyynä patterin purkamiseen ja saaren hiljenemiseen, sillä Kilpisaaren huolto koettiin haasteelliseksi ja ajoittain jopa mahdottomaksi. Huoltohaasteiden ohella Kilpisaaren vedet koituivat kohtaloksi myös linnakkeelta kauppareissulle Haapasaareen lähteneelle ryhmälle. Purjeella varustettu soutuvene taittoi matkaa, kun se äkisti kaatui. Onnettomuus vaati kersantin ja kolmen tykkimiehen hengen. Talvinen jääkenttä puolestaan koitui Rankista Kilpisaareen hiihtäneelle luutnantille kohtaloksi. Tarkastusmatkalla ollut luutnantti eksyi paluumatkallaan Rankkiin lumipyryssä jäälle ja hukkui.

Talvisodan syttyessä linnakkeella mainitaan olleen kevyt patteri, joka oletettavasti oli sama kuin tammikuussa 1945 Kilpisaaressa mainittu kevyt 4/75 50 C-patteri. Jatkosodan loppuun mennessä linnakkeen perustamisen aikainen rakennuskanta oli huvennut ja vuonna 1945 saarella raportoitiin olevan enää kymmenkunta rakennusta sekä kellari ja valonheittimen konehuone.

Kilpisaaren ruokalarakennus, piirros vuodelta 1949.
PUOLUSTUSKIINTEISTÖT
Kilpisaaren kasarmi, piirros vuodelta 1949.
PUOLUSTUSKIINTEISTÖT

Poimintoja Kilpisaaren sotapäiväkirjasta 1941:

21.7. ylilento 3 konetta 

25.7. 6 konetta, tulitettiin 75 ptrilla 

15.8. 02.50 kolme soutuvenettä yritti maihinnousua Koivuluotoon, tulitettiin Koivuluodon kk, pk ja kiv. tulella ja Kilven 107 K/77 tulella. Kilvestä ammuttiin 13 kranaattia. Hyökkäys torjuttiin.  

17.8.41 16.50 Kaksimoottorinen viholliskone lensi saaren yli lännestä itään. Kääntyi takaisin, pudotti 4 pommia. Pommit mereen noin 100 m rannasta Pyykönmäen ja laiturin välillä. Kone poistui Suursaaren suuntaan. Ri vaurioita, lentokorkeus 6000 m.  

18.8. ammuttiin 75/50 C-tykillä 05.50 linnakkeen sivuttanutta konetta. Ei osumaa. Myöhemmin ilmeni että oli oma kone, ei antanut tunnuksia 

15.9.41 Luutn. Pennanen luovutti ja luutn. T.Leppänen vastaanotti lkeen päällikkyyden. Täydennysmiehistöä; 1 ups, 1 aliups. ja 25 miestä Kilkeestä osasto Paakkolasta.  

22.9. Koivu purettu.  

27.9. 90 mm patteri (3 tykkiä) kalustoineen siirretty saarelta 

29.9. Vänr. Markkolan osasto 1+2+16 siirtyi Valkeeseen. Kilpi sai täydennystä 1+8 osasto Markkolasta.  

14.12. 49 reserviläistä lomautettiin. 

16.12. Vapaata merta ei näy.  

Sotapäiväkirjassa ei mainittu aivan kaikkea linnakkeella tapahtunutta: pojat keittivät kiljua ja jäivät kiinni. Osalle rangaistukseksi 10 vrk vettä ja leipää Mikkelin vankilassa.  

Tämän päivän Kilpisaari on osa Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa ja veneilijälle varsin oiva ja kaunis saari, jossa myös linnakkeen aikakausi näkyy yhä monin paikoin.

Horisontissa siintää Suursaari. JOHANNA PAKOLA

Kapearaiteisesta radasta muistuttaa metsän halki kulkeva suora puuton linja. JOHANNA PAKOLA
Saaren sotahistoria näkyy yhä miltei koko saarella. JOHANNA PAKOLA

Teksti: Johanna Pakola

Käytetyt lähteet: Tirronen, Uolevi. KotRPsto Kotkan Rannikkopatteristo 1918-1993. Rannikkotykistön upseeriyhdistys ry, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä 1994

Lisäksi kirjoittajan omat arkistot