Siirry sisältöön

Heinäsenmaa

Heinäsenmaan saari sijaitsee Kurkijoen edustalla noin 15 kilometriä ulapalle päin. Käkisalmen kaupunki on saaresta lounaaseen noin 20 kilometrin päässä. Muodoltaan maapähkinää muistuttava saari on  koillinen – lounas suunnassa vajaa neljä kilometriä pitkä. Leveyttä saarella on kilometrin verran, kapeimmalta kohdaltaan keskisaaressa vain runsas puoli kilometriä.

Vuoden 1918 kesällä sijoitettiin Heinäsenmaan eteläpäähän yksi 75 mm:n Zenit-tykki. Toista saarelle tuotua tykkiä ei ilmeisesti teknisistä puutteista johtuen asennettu paikalleen. Vartioryhmä asui erään yksityisyhtiön omistamassa rakennuksessa saaren pohjoispäässä. Rykmentin komentaja kapteeni Väinö Svanström kirjoittaa 7.6.1919 Suomen rannikkotykistön komentajalle kenraalimajuri P. O. Enckelille seikkaperäisen raportin joukkonsa tilasta. Heinäsenmaasta hän raportoi: ” Patteri n:o 2 Heinäsenmaalla on toistaiseksi varustettu yhdellä 75 m/m Zenit tykillä ja yhdellä konekiväärillä, mutta rakennetaan myöskin ja on alustaviin töihin, kuten kallion murtamiseen jo ryhdytty kahta 6″ tykkiä varten. Patteria nykyisessä kunnossa ei voi pitää patterina, sillä tämä ainoa tykki, jonka kantavuus on noin 9 km, jättää osan rintamasta mannermaan ja saaren välillä avoimeksi, sitä paitsi ei tämä tykki voi vahvuudessa kilpailla edes yhden ainoan torpedoveneen varustuksen kanssa. Miehistön asunto sijaitsee 3½ km. päässä patterilta, jossa ainoastaan yksi vahtisotilas oleskelee.”

Heinäsenmaan kasarmirakennus sekä muita patterin käytössä olleita rakennuksia 1920-luvulla.
LAATOKAN PUOLUSTUKSEN PERINNEARKISTO

Heinäsenmaan kuuden tuuman patterin louhintatyöt aloitettiin vuonna 1919. Tykit kuljetettiin saareen jo aikaisin keväällä samana vuonna. Vuoden 1921 aikana patterille asennettiin ensimmäinen tykki sekä rakennettiin kasarmi ja asuntoja. Kesällä 1923 asennettiin paikalleen patterin toinen tykki. Patterille jätettiin myös yksi 75 mm:n tykki. Sekä raskaan että kevyen kaluston pääampumasuunta oli lounas eli miltei tarkkaan Käkisalmen suuntaan vaikka kantama ei sinne asti riittänytkään. Heinäsenmaan raskaan patterin tulialue oli tyypillinen suoran tykkirintaman patterille. Sitä voisi verrata palasiin leikattuun reikäleipään, jossa on kaksi leveää ja kaksi hieman kapeampaa viipaletta. Patteri siis pystyi ampumaan molemmilla tykeillään noin 120 asteen etu- ja takasektoreihin mutta vain jommalla kummalla tykillään noin 60 asteen sivusektoreihin.

Heinäsenmaassa oli myös jatkosodan aikana kuuden tuuman Canet-patteri. Saarelle louhittiin myös kaksi uutta raskaan tykin asemaa. Tykkejä niihin ei kuitenkaan asennettu. Kahdeksan kilometriä Heinäsenmaasta etelään sijaitsevalla Verkkosaarella oli jatkosodan aikana patteri. Sen kalusto oli kaksi 75 mm:n Canet-tykkiä.

Heinäsenmaan kuuden tuuman Canet-tykki ”camoufleerattuna” elokuussa 1942.
SA-KUVA

Nykyään Heinäsenmaa on täysin asumaton saari ja lähes luonnontilassa. Suomalaisten rakentama, jatkosodan aikana viimeistelty patterialue on säilynyt kohtalaisen hyvin. Toista tykkiasemaa on käytetty räjäytyskokeeseen ja siksi ammuskomerot sekä tykin pulttikehä ovat rikki. Sen sijaan 50 metrin päässä oleva toinen tykkiasema on lähes ehjä, pulttikehäkin on vaurioitumattomana paikallaan. Kantalinnoitetut miehistösuojat ja ampumatarvikesuojat ovat melkein ehjät. Ne ovat tyhjiä ja miltei kuivia. Teräsovet ovat paikoillaan vaikkakin kiinni juuttuneena.

Jatkosodan aikana tehty betoninen tulenjohtotorni noin 100 metriä patterilta on päältä ehjä, sisältä monin paikoin rikki. Portaat on poistettu, joten ylös rakohuoneeseen ei pääse. Hyvin säilyneitä lähipuolustusasemia on eri puolilla saarta. Patterialueen eteläpuolella on erityisen kauniisti ja huolella tehtyjä lähipuolustusasemia. Suomalaista piikkilankaa on vedetty Heinäsenmaan rannoille erinäisiä kilometrejä. Kasarmeista ja muista suomalaisista rakennuksista on jäänyt jäljelle vain kivijalat. Saaren pohjoispäässä on kahden suuren, aikanaan yksityisten omistamien rakennusten kivijalat.

Lähellä laituria oleva sauna on saaren ainoa käyttökuntoinen rakennus. Sen lähettyvillä on lentopallokenttä, kivin reunustettuja polkuja ja muita sen tapaisia rakenteita, jotka kertovat, että saarella on joitakin vuosia sitten ilmeisesti ollut tekemisen puutteesta kärsivä vartioryhmä. Saaren länsirannalla ja pohjoispäässä on useita rantautumiskelpoisia hiekkapoukamia, joissa näkyy leiriytymisen merkkejä. Saaren lounaisrannan puuarkkulaituri on jokseenkin käyttökuntoinen. Saaren vähäinen tiestö vaikuttaa siltä, ettei siellä ainakaan pariin vuoteen ole ollut ajoneuvoliikennettä.

Helsingin Työväenyhdistyksen Naisvoimistelijoiden ”Sirkat” esiintymässä Heinäsenmaalla 8.8.1942.
SA-KUVA

Heinäsenmaa on ollut Neuvostoliiton armeijan koealueena ilmeisesti ainakin 1980-luvulle. Ainakin eteläpäässä on suoritettu räjäytyskokeita. Siellä on kymmenittäin seulaksi ammuttuja kuorma-autojen runkoja. Eteläpäässä on myös vanha, vaaralliseen kuntoon ränsistynyt betoninen öljyvarasto, josta johtaa putkia läheisille koekentille ja laiturille. Saaren rannoilla on muutamia suuria räjäytysmonttuja. Kauaksi lentäneitä metallinkappaleita löytyy etsimättäkin ympäri saarta. Saaren luoteisosassa on erikoinen rata. Hyvin leveä kiskopari alkaa rannasta keinotekoisen suuren kumpareen juuresta. Sata metriä pitkä rata päättyy kukkulan laelle. Kiskoiltaan suistunut suuri vaunu tai ohjuksen ampumalavetti retkottaa radan alkupäässä.  Alueen kuljetusvaunujen romuista päätelleen saari on saattanut toimia vaikkapa 5–8 metriä pitkien merimaaliohjusten koeratana. Ohjusten tai muiden koekappaleiden ampumasuunta on ollut kaakko.

Teksti: Erkki Marttila