Siirry sisältöön

Bågaskär

Bågaskärissä oli luotsiasema vuodesta 1857 alkaen vuoteen 1930 saakka. Myös merivartiolaitos toimi saarella. Talvisodasta alkaen rannikkotykistöllä oli valvonta-asema Bågaskärissä. Sotien jälkeen merivoimat, rannikkotykistö mukaan lukien, suoritti miinanraivausta Suomenlahdella. Tällöin raivaajaosastot tukeutuvat mm. Bågaskäriin.

Merivartioston aluksia Bågaskärin aseman laiturissa.
KYMENLAAKSON MUSEO, YLEINEN MERIVARTIOKOKOELMA

Saari oli muutenkin tärkeä merivalvontapiste, koska se sijaitsi Porkkalan vuokra-alueen ulko­puolella, mutta siitä pystyttiin seuraamaan toimintaa alueen sisäpuolella. Ensin vuokrattiin Malmberg-nimisen henkilön yksityistalon yläkerta Månggrund-nimiseltä saarelta Bågaskärin vierestä valvontapaikaksi. Vuonna 1944 Bågaskäriin saatiin jälleen kiinteä meritähystyspaikka ja vuonna 1954 valmistui vakituinen asema.

Bågaskär kuvattuna marraskuussa 1939. SOTAMUSEO

Porkkalan palautuksen jälkeen ensimmäisessä puolustussuunnitelmassa Bågaskäriin ehdotettiin neljän tykkiaseman rakentamista, tulenjohtotornin pieniä korjauksia sekä vartiorakennuksen ja laiturin rakentamista. Kuitenkin vasta vuoden 1978 heinäkuussa asennettiin saareen 100 TK-patteri, mutta tässä vaiheessa ilman suojatiloja ja muita tukirakenteita. Vanha tulenjohtotornin ja siihen liittyvien tilojen kunnostus valmistui tammikuussa 1994 ja vastaanotto suoritettiin 27.1.1994.

Bågaskärin merivartioasemasta tuli 1990-luvun alkupuolella tulli- ja passintarkastuspaikka. Samoihin aikoihin rakennettiin asemalle uusi torni, joka valmistui jouluksi 1991. Saaressa toimi merivartioasema vuoteen 2006 saakka. Nykyisin saarella toimii Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoisia meripelastajia kouluttava Bågaskärin toimintakeskus, joka aloitti toimintansa toukokuussa 2009 entisellä me­rivartioasemalla. Bågaskär toimii myös meripelastusyhdistysten partiotukikohtana ja ve­nei­li­jöi­den suojasatamana.

Teksti: Ove Enqvist