Siirry sisältöön

Taneli Osa – maankuulu reserviupseerikurssin vääpeli

HEIKKI KIVIRANTA

Taneli Osasta on lukematon määrä juttuja, jotka eivät ilmeisesti aikoinaan häntä lainkaan häirinneet. Pikemminkin päinvastoin. Juttujen kautta hän vahvisti omaa persoonaansa ja näinollen käytti niitä johtamisen välineenä. Tässä muutama:

Anoin litteraa matkustaakseni lomalle kotiini. Taneli Osa käski minut toimistoonsa ja totesi liiterakiintiöni olevan täynnä. Seuraavalla käskynjaolla osa ilmoitti kovaan ääneen ”Sit on ilmenny että kurssilla on valtionkavaltajaja maanpetturi oppilas Kiviranta anoo Iitteroita, vaik litterakiintiö on jo täynnä”. Seisoin asennossa. Taneli Osa havaitsi minut ja totesi ”oho mitkä saappaatkin menkää puunaamaan ne”. Oppilas meni. Vähän hävetti.

Oppilas Sundman oli WC- palvelija. Hänen tehtävänsä oli pitää WC: n kraanat kiiltävinä. Eräällä käskyjaolla Sundman pyydettyään ja saatuaan puheenvuoron ilmoitti suu messingillä puunin olevan loppu. Taneli Osa tokaisi ”täst talosta ei puuni lopu koskaan”. Käski Sundmanin mukaansa ja noutivat läheisestä varastosta 100 litran uuden puuniastian. Sundmanin suu ei ollut messingillä.

Osa oli vanha mittausaliupseeri. Mittausmenetelmät olivat kehittyneet ja Osa ei ollut ehkä pysynyt ihan mukana. Vai liekö seuraava Osan loistavaa huumoria. Hän totesi aselajissa olevan monia mittausmenetelmiä: Oli tutkamittausta, leikkausmittausta ja sisäkantamittausta. Ne eivät Osan mukaan olleet niin tärkeitä. Tärkein oli pystykantamittaus jota ei enää vuosiin oltu koulutettu. Osa kertoi ”Pystykantamittarin ovat suunnitelleet mie ja professor Kalaja. Kalaja suunnitteli itse mittarin mutt mie sen silmikkopyöryläsuojuksen.

Upseerikurssin aikana oli tulossa pääsiäisloma. Osa ilmoitti käskynjaolla ” Net ken ei ano viinaluppaa nostaa käen ylös. Muuten kirjoitetaan kaikille”. Viinalupien tarve selvisi. Osa ilmoitti oppilasjohtajalle. ”Kirjoittakaa Te niihin lappuihin TOsa, mä hakkaan leimoja päälle”

Osa aloitti usein käskyjaot ilmoittamalla ”Sit on ilmennyt et kurssi on tehnyt sitä ja sitä. Mie ja majur ollaan päätetty et siit on tultava loppu. Järjestys oli aina ”Mie ja majur

Ja lopuksi kaikkien tuntema lausahdus ”Tält kurssilt lähtee vaan yksi osa lomille ja se Osa olen mie.

Rankissa oli maanpuolustusjuhlat. Taneli Osa osallistui myös juhliin. Tavatessani Osan vaihdettiin kuulumisia. Osa oli jo eläkkeellä. Kysyessäni mitä hän nykyään tekee vastaus tuli kun apteekin hyllyltä” Mie oon mainoshommeleissa”. Muilta kuulin Tanelin olevan mainostoimistossa vahtimestarina.