Siirry sisältöön

Rankin päälliköiden muistelmia, osa 12

JUKKA LEIKOS

Linnakkeen päällikkönä 1999-2001

Siirryin linnakkeelle 1.3.1999 varapäälliköksi operatiivisesta toimistosta. Valmistumisen jälkeen olin ollut Kirkonmaan linnakkeella pari vuotta. Päällikkyyden otin vastaan elokuun lopulla kapteeni Juha Tuomisen lähtiessä esiupseerikurssille. Nyt olen itse lähdössä samalle kurssille heinäkuun lopussa.

Alokaskausien jälkeen linnakkeen koulutushaarat ovat olleet koko päällikkyysaikani maatulenjohto jokaisesta saapumiserästä sekä ilmatorjunta- tai kranaatinheitinkoulutus vuorotellen saapumiserittäin. Lisäksi on huollon eri toimialojen miehiä sekä säämiehet. Joukko-osaston koulutuksen suuntautuminen rannikkojalkaväen tuottamiseen on antanut oman leimansa koulutuksen suunnittelulle yhdessä uusien palvelusaikojen kanssa. Saapumiserän loppusotana on osallistuttu Itäisen Maanpuolustusalueen leireille Pahkajärvelle useina vuosina. Kotkan joukot ovat pääsääntöisesti saaneet kiitosta innokkaasta asenteesta ja viime aikoina yhä enemmän myös hyvistä taidoistaan. Täysin omista harjoituksista poikkeava maasto ja vieraat joukko-osastot vastapuolena ovat saaneet varusmiehet innostumaan vielä koulutuksen loppuvaiheessakin.

Kaksi uudelleenavaamisen jälkeen vireille laitettua hanketta: TUKSI-simulaattori ja esterata valmistuivat noin vuosi sitten. Maatulenjohtomiesten kouluttamiseksi aloimme järjestämään maa-ammuntoja 76 ITK-kalustolla Rankista Kirkonmaan eteläpään luotoihin, Hernekariin ja Sorkkaan (Mänty on vielä pystyssä).

Naisvarusmiehet olivat tulleet palvelukseen jo edeltäjäni aikana, mutta esikunnasta tultuani meni jonkin aikaa ennen kuin tottui pitkiin hiuksiin ja naisalikersanttien ääniin kasarmin käytävällä.

Nykyään linnakkeella asuu vakituisesti kaksi ”poikamiestä”, mutta rivitalon asunnoista vain yksi on tyhjillään. Useimmat asunnot on vuokrattu puoliksi, itsekin asun varapäällikön kanssa yhdessä kolmiossa. Vuokrat ovat nousseet jatkuvasti, ollen kuitenkin vielä mantereen hintatason alapuolella. Varsinkin kesäaikaan saareen jäädään yöksi esimerkiksi kalastamaan.

Huoltoaluksina ajaa talvella Vahakari ja kesällä Vire. Linnakeveneet ovat olleet sijoitettuna Kuusiseen, mutta linnakkeilla on isot Buster-veneet, joilla kesäaikaan on mahdollista asioida kaupungilla.

Linnakkeen sosiaalisen elämän keskus on Pentin sauna ja grillikatos. Grillikatokselle onnistuttiin saamaan Leoniapankilta Kota-keittiö. Seuraava sponsorihankinta on toivottavasti ”parvekelasit”. Lisäksi Leonian tiloja on ”lainattu” usean pikkujoulun, läksiäisen yms. pitopaikaksi.

Linnakekerhoa viriteltiin Koneasemalle, mutta se ei ole osoittautunut suosituksi, linnakeillat on yleensä vietetty grillikatoksella tai tyhjässä asunnossa. Uusi yritys tehdään ensi viikolla rivitalon kellariin.

Hauska sattumus:

Olin torstaina laittanut partakoneen asunnolla pakastimen töpselin tilalle ja unohtanut laittaa pakastimen takaisin kiinni verkkoon. Seuraavalla viikolla ylil. Pilviö lähetti tekstiviestin, kuinka ”joku on ottanut töpselin irti, ja asunnossa haisee kuin afrikkalaisella ruumishuoneella”. Olin lomalla Helsingissä ja nauroin niin että jouduin istumaan penkille ennen kuin soitin linnakkeelle. Pussikaupalla silakkaa ja ikkunaan törmännyt haukka mahtoivat haista. Korvaukseksi vaivoista annoin pakastimen varapäällikölle.